De historie van de loveseat
Gepubliceerd: 23 augustus 2022
Tegenwoordig zijn er loveseats in allerlei vormen en maten. Zo kan een loveseat een chique toevoeging zijn aan uw interieur en kan het ook een oase van gezelligheid en geborgenheid creëren, wanneer u het bijvoorbeeld combineert met een bijpassende poef of een 3-zits bank.
Loveseats zagen er voeger echter heel anders uit, ze bestaan immers al honderden jaren. Het design dat we nu kennen had van origine namelijk ook nog eens een heel andere functie. Er werd natuurlijk ook nog steeds op gezeten, maar de aanleiding tot creatie verschild. In dit artikel nemen we u mee in wat een loveseat nu echt is, waar het vroeger voor diende en waar het vandaag de dag voor wordt gebruikt.
Wat is een loveseat?
In essentie is een loveseat een grote stoel of een kleine bank. Een loveseat behoort over een zitoppervlak te beschikken tussen de 100 cm en 180 cm. Kleiner dan 100 cm wordt het gezien als een stoel, groter dan 180 cm wordt het een bank genoemd. Alle loveseats beschikken dus over een zitoppervlak dat hiertussen valt.
Nog vóór het model dat we nu kennen, werd echter een s-vormig zitmeubel ook al een loveseat genoemd. Dit type meubilair heeft 2 zitvlakken, in een s-vorm, waardoor u tegenover elkaar komt te zitten. Deze werden ook wel ‘tête-à-tête banken’ of ‘conversation chairs’ genoemd. Op deze manier werd er een gepaste afstand gehouden, terwijl er wel contact gemaakt kon worden op armafstand, met een kleine barrière tussen beiden. Hierdoor was het mogelijk om elkaar zo aan te kijken tijdens een conversatie, iets dat als zeer romantisch werd ervaren.
Er zijn dus twee verschillende soorten loveseats. Het s-vormige zitmeubilair zien we tegenwoordig echter nog maar heel weinig. De loveseat zoals we hem vandaag de dag kennen wordt vaak ook wel een anderhalf persoonsbank genoemd. Wie het heeft ontworpen is alleen niet duidelijk. Het biedt uiteraard ook veel meer intimiteit dan de s-vorm stoelen, maar toch is deze vorm ironisch genoeg voor een andere reden ontworpen.
De functie van de loveseat
De reden voor het grote zitoppervlak van de loveseat, zijn namelijk de jurken van de vrouwen uit de 17e eeuw. Deze jurken hadden vaak grote hoepels waardoor het voor de vrouwen onmogelijk was om op een normale stoel te zitten. Om hen meer comfort te bieden, werd de loveseat gecreëerd. Door de jaren heen werden de jurken kleiner, waardoor er steeds meer plek op de zetel ontstond. Hierdoor ging men er met zijn tweeën op zitten, lekker dicht bij elkaar natuurlijk en ideaal voor romantische avondjes. De naar voren gerichte tweezitter, die dus niet voor romantische doeleinden werd ontworpen, heeft de s-vormige tweezitter vervangen die daar juist wel voor bedoeld was. Vanzelfsprekend zijn de huidige loveseats intiemer en bovenal functioneler. Niet vreemd dus dat deze zijn oude voorganger heeft vervangen.
Loveseats bij Hoogebeen Interieur
Bij Hoogebeen Interieur hebben we verschillende loveseats van zowel Hofstede Raanhuis als Pode. Waar het design van de loveseats van Hofstede Raanhuis het meest overeen komt met het klassieke design uit de vorige eeuwen, hebben de Pode loveseats een moderner jasje. Beiden zijn ze leverbaar in verschillende afmetingen en stoffen. Het is zelfs mogelijk om de zithoogte en -diepte aan te passen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Kom eens gezellig langs de showroom of neem contact met ons op. U bent als vanzelfsprekend van harte welkom!